6.10.2011

ALNI KEÇE BURNU BEZ....


"Alnı keçe, burnu bez, ayağında bir çuval tuz geliyor!" derdi ablam, eğer biz uyumamakta ısrar edersek.. Ardından derhal yorganımızı başımıza çeker ve gittikçe yaklaşan o hayali yaratığın ayak sesleri(!)ni duymaya çalışırdık.
Ben de çocukluğumda ayağında tuz çuvalı bağlı, alnı keçeli bu mutant yaratığın, evimizin girişindeki ışık girmeyen karanlık dehlizlerde bizi yakalamak için fırsat kolladığını hayal ederdim.

Yıllar önce okuduğum bir kitabında Suzanna Tamaro şöyle yazıyordu: " Bir çocuğu tehlikeler konusunda bilinçli kılmakla onu dehşete düşürmek arasında ayrım vardır. Ayrım; sorumlu bir insanla ürkek bir insan büyütmek arasındadır."
Küçük kızımla konuşurken ona "Dikkat et! Düşeceksin!" demek yerine "Dikkatli ol! Düşme!" demeyi tercih ediyorum. Birinci komut ona düşeceğini ilan ediyor. "Dikkat et" komutu bir işe yaramıyor. Genellikle bu durumda ikaz edilen durumun aynen gerçekleştiği gözlemleniyor.
Ama ikinci komut düşmemenin ön şartı olan "dikkatli olma" eylemine daha çok vurgu yapıyor. Önlem alma düşüncesini pekiştiriyor. Sorumluluk şuurunu geliştiriyor.
-------------------------------------------------------
Enes bin Mâlik (r.a) anlatıyor:
"Bir defasında Peygamber Efendimiz (a.s) secdede iken Hasan ve Hüseyin geldiler, sırtına çıktılar. İninceye kadar Peygamberimiz secdeyi uzattı.
"Oradakiler sordu:
"Yâ Resulallah, secdeyi uzatmış olmadınız mı?"
Peygamber Efendimiz buyurdular ki:
"Oğlum sırtıma çıkınca acele etmekten çekindim."
--------------------------------------------------------------------
Daha cesur ama sorumlu nesiller yetiştirilmesi dileğiyle....

Hiç yorum yok: